Kínai édes vörösbabos zsemle

A különleges keleti édesség receptjét csak azoknak ajánlom, akik szeretik az édes gesztenyepürét, mert annak ijesztően hasonlít az íze a vörösbabére, amit más néven adzuki babnak is neveznek.

A recept első látásra nem tűnik nehéznek, hiszen a ‘zsemléhez’ csak egy hétköznapi keltésztát kell összedobni, aminek a receptjét részletesen megtalálhatjátok itt. Az 1-2 napos munkát az adja, hogy a babnak sokáig áznia kell, hogy felszívja a vizet és megnőjön. Ez körülbelül 8-12 óra, így akár éjszakára is állni hagyhatjuk, de ha nappal készítjük el, a tésztának is nekikezdhetünk közben.

A képek és a recept erről az oldalról származnak: http://userealbutter.com/2011/12/31/chinese-sweet-red-bean-buns-recipe/

A töltelék és a hozzáadott cukor mennyiségét ízlés szerint határozzátok meg. Ez a recept kb. 24 közepes méretű “zsemle” elkészítésére szolgál, de mindenkinek máshogy tetszik a benne lévő töltelék mennyisége. Bár inkább több bab maradjon, mert azt később fel lehet használni más édességekben, vagy esetleg kanállal a már kész “zsemle” mellé lehet enni.

A bab elkészítése 8-12 órát fog igénybe venni, ezalatt viszont semmit nem kell vele csinálni. A vízben megduzzad és ezek után átpasszírozzuk: türelmesebbek a krumplinyomón, türelmetlenebbek a passzírozón, ha van otthon. Ízlés szerint megédesítjük, majd lehűtjük, amíg megcsináljuk a tésztát.

Tészta:

1/4 csésze cukor
1 3/4 csésze melegvíz (40°C – 46°C)
1 ek élesztő
6 csésze liszt
1 ek sütőpor
2 ek margarin, vagy valamilyen zsiradék

Egy tálban oldd fel a cukrot meleg vízben és add hozzá az élesztőt. Hagyd állni 10 percre amíg futni nem kezd(habozni).

Szitáld bele(vagy egyszerűen csak öntsd) a lisztet egy nagy tálba. Add hozzá a sütőport, zsiradékot és az élesztős folyadékoz. Keverd jól össze. Ha a tészta nagyon száraz, adj hozzá egy kis vizet, ha túl nedves, adj hozzá még lisztet.

Gyúrd addig amíg jól össze nem áll is sima nem lesz(kb. tíz perc, ha ügyes vagy). Rakd a tésztát egy akkora tálba, ahol jól megdagadhat, tekerd be fóliába, ami mindenhol lefedi, majd hagyd állni, hogy a háromszorosára duzzadhasson(pár óra).

Vágj 24 darab kis négyzetet zsírpapírból(szerintem a sütőpapír is megteszi, de ez nem 100%), vagy annyit, amennyi zsemlét készítesz. Mindenképpen legyen valamivel nagyobb a 24 töltött édességnél, mert a gőzölőben még dagadni fognak.

Ha nagyon precíz akarsz lenni, formálj a kezedben kis vörösbab labdákat, amiket majd beleraksz a zsemlékbe. Ha ezt a lépést kihagyod és majd kanállal teszel tölteléket a tésztába, semmivel sem lesz rosszabb az íze, maximum a külleme lesz csöppet eltérő. Ha elkészítetted mégis a labdákat, rakd vissza őket a hűtőbe amíg onnan elő nem szeded a becsomagolt tésztát.

Ha letelt a pár óra, újra gyúrd össze a keltésztát amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha megint túl száraz, nedvesítsd be a keze(i)ddel, ha túl nedves, adj hozzá még egy kevés lisztet. Ezután negyedeld fel a tésztát, így egyszerűbb dolgod lesz ha nincs túl sok helyed. A negyedekből csinálj farönköket és vágj belőlük a zsemlékhez elég darabokat.

Ha nincs elég helyed hogy egyszerre gőzöld mind a 24(több-kevesebb) darabot, a még felhasználatlan tésztát csomagold újra fóliába vagy rejtsd egy tiszta konyharuha alá, hogy ne száradjon ki. A “farönkből” szeletelt darabokból formálj vékony lemezeket – ezeket fogod megtölteni vörösbabbal. A lemez közepén a tészta kicsit legyen vastagabb mint a szélén. A tenyeredben, ahogyan a képen is látod, kicsit mélyítsd be a tésztalemez közepét, ahova a töltelék fog jönni, így könnyebb lesz felhajtanod a széleit.

Vedd kis a vörösbabot és helyezd el ízlés szerinti mennyiségben az egyes lemezek közepén. 

Hajtsd fel a széleit, majd a tetején az ujjaiddal ragaszd össze a tésztát.

A zsemléket fejjel lefelé helyezd el a kivágott zsírpapírokon, hogy a sima alja mutasson felül.

Hagyj nekik helyet hogy dagadhassanak.

Gőzölésre tippeket(ha nincs gőzölőd) interneten találhatsz rövid keresés után.

Kész az első Kínai édes vörösbabos zsemléd. JÓ ÉTVÁGYAT! 🙂

A receptet jómagam holnap próbálom ki és ma éjszakára rakom vízbe a babokat, hogy addig jól kifürödjék magukat. Majd rakok fel képet, hogy milyen lett. 🙂

x Dorka

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s