Ajánló azoknak, akiknek elegük van a sok klisé shoujo mangából; és akik imádják őket 1. rész

Ennél rövidebb címet egy heti gondolkodás után sem tudtam volna adni a bejegyzésnek, ugyanis tényleg a lényeg van benne összefoglalva. Szeretem a könnyű, lányos mangákat, de örökké éhes képregény-falóként elegem van abból, hogy 1000 shoujo manga elolvasása után már nem találok egy olyat sem, ami különbözne a másiktól. Bár már 20 manga után is nehezen ment… Ennek örömére szeretnék veletek megosztani pár klisé és pár (bár lehet, hogy csak számomra) különlegesebb és eredetibb mangát.:D Az összeset érdemes elolvasni, persze így is nagyon sok tipikus vonást fogtok bennük találni(melyik shoujo nem tartalmaz klisét?), de garantált lesz az élvezet.:) Az itt felsorolt mangák között lesz 20 fejezetes(annál rövidebb nemigen) és 20 kötetes is.

A nem túl eredeti ” van egy lány és egy fiú és egymásba szeretnek, esetleg eleinte utálták egymást ” típusúakkal kezdem:

Kyou Koi Wo Hajimemasu

„Hibino Tsubaki minden reggel más-más aranyos frizurát csinál a húgának. Ő maga viszont mindig csak két copfba fonja a saját haját, mert szerinte csak ez a stílus áll jól neki.

A középiskola első napján alaposan megbotránkozik a hosszú hajú srácon, aki az ünnepségen beszédet mond. Később kiderül, hogy nem úszhatja meg, mert Tsubaki Kyouta nemcsak hogy osztálytársa, de még közvetlenül mellette is ül. A fiú piszkálni kezdi Tsubakit régimódi hajfonatai és viselkedése miatt, mire a lány visszavág – szó szerint. Levág egy tincset Kyouta hosszú hajából. Ezek után mindenki gondolhatja, hogy a srác dühös lesz Tsubakira, és azt mondja, ez 500.000 jenébe kerül – vagy fizessen a testével. Tsubaki ezt kicsit másképp értelmezi, s új frizurát vág Kyoutának. A srác persze viccnek gondolja az egészet, és megcsókolja a lányt, majd elveszi a szalagját. Ezzel kezdetét veszi két hősünk nem épp felhőtlen kapcsolata. ”
Ami persze a manga későbbi részében vajon mivé alakul át? Na? 1.000.000 yenes kérdés:) Amúgy aranyos történet, az eleje vicces és a történet folyamán egyre több érzelem jelenik meg benne. Megér egy misét azoknak, akik szeretnek két fiatal tag évődéséről olvasni. A maga műfajában 5/5.

Faster Than A Kiss

A nem éppen felhőtlen tanár-diák kapcsolat korkülönbséggel. “Vajon tényleg szeret engem? Rejtegetnünk kell, hogy együtt élünk.”  A misztikus, sötét titkokkal teli múlt persze itt is megjelenik. Ráadásul, a nagy és gazdag család(klán) nem örül hogy a picifiú egy egyszerű diáklányt vesz el feleségül. Ismerős a történet?:)

„Fumino és kistestvére elvesztették szüleiket és nincs egy rokonuk sem. Belefáradtak a költözködésbe, a lány eldönti, hogy kiiratkozik a suliból és dolgozni fog. Mikor a parkba vannak, akkor hirtelen megjelenik az egyik tanára és kötelezi a lányt, hogy legyen a felesége. Így eltarthatja őt és a testvérét. Vajon ez komoly vagy csak vicc…?”
Aranyos, vannak benne szerelmi háromszögek, kisebb kalandok, sok klisé és sok érzelem. Szinte ugyanarra a sémára épül minden fejezet, de bájos és a kategóriájában ez is megérdemel egy 5/4-est. 🙂

Stardust Wink

Egy lány, két fiú, gyermekkori barátok, szerelmi háromszög(de valójában ki szeret kit?). Vannak az elején kisebb nem várt fordulatok(bár aki sok shoujo-t olvas, annak annyira nem újdonság) és sok-sok aranyos poén, híres fiúk, átlagos lány, gimis élet. Élvezni fogjátok az biztos:)
„A főszereplőink Anna, Sou és Hinata, akik most elsőévesek. Mindhárman nagyon közel állnak egymáshoz, de valami megzavarja a hármójuk kapcsolatát, mégpedig egy szerelmi vallomás. Vajon kitől? Ez kiderül, ha elolvasod a mangát.”

Boku Kara Kimi Ga Kienai

Egy szerelmes lány, aki elindul, hogy becserkéssze áldozatát, de találkozik egy másik fiúval (hú de pofátlan az meg) és összezavarodik.. ráadásul kiderül, hogy az a fiú a szeretett áldozathoz közelebb áll, mint gondolná? Klisé, szerelem, döntésképtelenség, szerelmi háromszög, minden, ami kell… 🙂
„Hotarunak sikerült bejutnia a középiskolába,ahol Haruna-sensei ismét tanítani fogja őt. Hotaru ennek nagyon örül, hiszen gyengéd érzelmeket táplál az ő sensei-e iránt.Azonban az első napon találkozik egy fiúval aki szinte ugyanúgy néz ki, mint az ő szeretett sensei-e. Vajon ez a fiú megváltoztathatja Hotaru érzéseit? Vajon Hotaru érzései megváltoznak a fiúval töltött idő során?”

Koukou(High School) Debut

 

Már ezt sem mostanában olvastam, de tudom, hogy sokat nevettem rajta. A rajzolása egyszerű, de közben magára vonzza a tekintetedet. A sztori nem eredeti(de manapság, mikor találnánk mi olyat), viszont egyáltalán nem unalmas, egy huzamra el lehet olvasni.

„Haruna Nagashima egy középiskolás, átlagos kinézetű lány; a baseball csapat tagja. Minden vágya, hogy végre találjon magának egy fiút, akibe beleszerethet és aki viszontszereti, azonban bárhogy próbálkozik, egy fiú sem veszi észre. Aztán egy napon véletlenül találkozik Yoh Komiyamával, egy sráccal, aki mindenkinél jobban tudja, mit találnak vonzónak a fiúk a lányokban. Mikor Haruna barátnője elmondja a lánynak, hogy szerinte Harunának szüksége lenne egy edzőre, pontosabban egy tanárra, aki vonzóvá varázsolná a lányt, Haruna kap az ötleten, és rögtön Yoh-ra gondol. A fiú először vonakodik, majd végül Haruna szánalmas állapotát látva beleegyezik az ötletbe, és kezdetét veszi az “edzés”. Azonban Yoh szavaival élve a szerelem nem csak jó dolgokból áll, főleg akkor nem, ha főhősnőnk még a saját érzelmeivel sincs tisztában…”

Papillon-Hana To Chou

Milyen klisék találhatók meg ebben a mangában? Hernyóból pillangóvá alakulás. A főszereplő lány a szeretett fiút akarja becserkészni egy másik segítségével, de végül a segítőjébe szeret bele. Hasonlatos a Koukou Debuthoz, de közben teljesen más. Sokkal több benne a dráma és érzelem és kevesebb a komédia.
„A történet egy szokásos(népszerűtlennek mondható)lányról szól -Ageha- kit teljesen beárnyékol a népszerű és szép ikertestvére,Kana. Míg Ageha nagyszüleivel nőtt fel vidéken,Kana szüleivel nevelkedett. Ezáltal a két lány teljesen különbözött egymástól. Legalábbis belülről.
Ageha az iskolában általában csöndes és szerény volt.Valójában senki sem tudta, hogy ő Kana ikertestvére, hisz szépségük és népszerűségük nem volt egy szinten. Mikor Kana rájött, hogy Ageha fülig szerelmes Ryuuseiba (ki gyerekkori barátja vidékről)kíváncsiskodni kezdett…”
A rajzolása odavonzza a tekintetedet, a karakterek szépen meg vannak formálva, jó a mimika, az anatómia és divatos ruhákból meg helyes fiúkból/lányokból sincs hiány.:) Tipikusan az a manga, amit el kell olvasnod, ha szereted a shoujo-t (ha előtte nem olvastál 80 mangát, még élvezetesebb, de anélkül is).

Hana Kimi

Annyiszor, de annyiszor kifacsarták már a „lány aki fiúnak öltözik” témát, hogy azt gondolnád, ebben a mangában sem találsz majd újat: TÉVEDSZ. Ez a legmegfelelőbb példa arra, hogy sablon témából is ki lehet hozni valami szemgyönyörködtetőt és csodálatosat. Na, nem fényezem tovább, inkább olvassátok, miről szól.

„Vajon egy lány mit tenne meg azért hogy az egekig bálványozott sztárja közelében legyen? Iskolát változtatna? Is. Elmenne otthonról? Talán. Esetleg koleszba költözne? Valószínű. És ezeket akkor is megtenné ha az iskola és a kollégium telis-tele van fiúkkal – és csak fiúkkal? Na eddig már biztosan nem menne el… vagy mégis???
Főszereplőnk, Ashiya Mizuki pontosan az a lány aki mindent megtenne hogy közelebbről megismerje a japán ifjúsági sportélet legkiemelkedőbb magasugró sztárját, Sano Izumit. Elmegy otthonról (Amerikából), hogy Tokyo elit fiúiskolájában összebarátkozzon a bálványozott idollal. Még ha ehhez le is kell vágnia hosszú haját és fel kell öltenie a fiúuniformist. De meddig lesz képes megtartani titkát a fiúktól hemzsegő iskolában???”
Ezen a mangán szakadni fogsz a röhögéstől és nem tudod majd visszatartani a mosolyodat (úgyhogy célszerű egyedül olvasni). Mizuki nagyon aranyosan játssza a fiúszerepben mélyen elveszett lánykaraktert. Ebben a történetben is megtalálható az eleinte csodálatosnak hitt, amúgy tajparaszt, de féltő főszereplő fiú és a kedves, már-már túlzottan is védelmező „csúcs”, a szerelmi háromszög harmadik csúcsa, a bolondos, édes srác. Plusz egy fiú, aki amúgy lány és aki mindent jobbá akar tenni, aki meg akarja váltani a világot, aki egyszerűen csak az ő „idolja” barátja akar lenni és aki be akar illeszkedni. Nagy örömünkre, ez végül sikerül neki.:) Nagyon érdemes elolvasni!

Fruits Basket

Adott az irányérzék hiányos, szórakozott, szorgalmas, elszánt és halálosan aranyos főszereplő lány. A makacs, macsó fiú, aki mindig mindenben győzni akar, de sosem sikerül neki. A komoly, nyugodt hercegszerű fiú, aki semmiben sem akar kitűnni vagy győzni, mégis mindenben sikerül neki, a két legjobb barátnő, a gonosz lányok a suliban és a többi istenkirály mellékszereplő, akik teljesen mások, mégis ugyanolyan jót nevetsz rajtuk. Igen, elég tipikus shoujo-nak hangzik, de közben olyan ötletes témára épül fel a cselekmény, ami egyszerűen csábít, hogy olvasd el (vagy nézd meg ANIMÉben, ahogyan én tettem).

„A Fruits Basket egy Tohru Honda nevű diáklány életét követi nyomon, aki nemrég vesztette el az anyját, Kyoko Hondát egy autóbalesetben. Azután Tohru a nagypapájával lakik, de amikor a ház felújításra szorul, Tohru sátorban kezd élni és munkát vállal, hogy fenntartsa magát. A nehézségek ellenére a lány mindvégig optimista marad.

Egy napon talál egy házat abban az erdőben, ahol éppen átmenetileg él. Kiderül, hogy a ház Shigure Sohma és osztálytársának, Yuki Sohmának a tulajdona. Miután a Sohmák látják helyzetét és kitartását, felajánlanak neki egy üres szobát, házimunkáért cserébe. Mivel még aznap éjjel egy földcsuszamlás betemeti a sátrát, benne az anyja fényképével, nincs más választása, minthogy elfogadja az ajánlatot. Nem sokára azután, hogy beköltözik, megjelenik Kyo Sohma, és kihívja maga ellen Yukit.

Tohru ezután felfedezi a Sohma család titkát: a család tizenhárom tagja a kínai asztrológia 12 állatöve, illetve a macska hatalma alatt van. Az utóbbit egy régi legenda szerint kihagyták a zodiákusból. A megátkozott családtagok állatokká változnak át, hogyha egy családon kívüli, ellentétes nemű ember megöleli őket, ha stresszhatás éri őket, vagy ha legyengülnek (pl. betegek lesznek). Miután Tohru megígéri, hogy magában tartja a titkot, a Sohmák nem törlik ki a memóriáját, amit pedig már többször megtettek előtte mással.”

A következő részben(bejegyzésben) említem majd meg a számomra “frissítőbb” mangákat, amik kiugrasztanak a megszokott, elcsépelt shoujo-k világából. 🙂

x Dorka

Reklámok

2 responses to “Ajánló azoknak, akiknek elegük van a sok klisé shoujo mangából; és akik imádják őket 1. rész

    • Egyetértek hogy nagyon jó, de az alaptörténet nem eredeti. 😀 Persze amikor elkezdték kiadni, még valószínűleg nem volt belőle sok a maga műfajában. Köszi a hozzászólást:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s