A burok film – első benyomás

Talán kicsit késő van már ahhoz, hogy kifejezzem az első benyomásomat a filmmel kapcsolatban. Azért megpróbálom, röviden és velősen. Egy értelmes kritika írásához se képességem, se erőm nincs jelenleg(hajnali dél múlott).

Mivel a népes rajongói táborba tartozok, aki olvasta a könyvet és éveken át csak erre a filmre várt, jogos volt a félelmem atéren, hogy elfogult leszek az adaptációval kapcsolatban, bármennyire is cseszik el. Nos. Elcseszték. Sikerült nekik.

Röviden csak annyi, hogy annak ellenére, hogy mennyire odavoltam attól, hogy Saoirse-t és Jake Abelt castolták(majdnem hogy kasztrálták szegényt ezekkel a dialógusokkal), a félelmeim végül úgy tűnt megalapozatlanok lesznek. Az ODAÁT és a Komfortos Mennyország üdvöskéje fairt alakított abban a keskeny falú kártyavárban, amit összetákoltak neki. Abel visszaadta Ian O’Shea karakterét, csöppet eltúlzott nyálassággal és teljesen felépítetlen karakterjelleggel. Talán képes lett volna többre is, ha nem 20 sort adnak neki és az a húsz sor is erőltetett poénokból vagy vágyakozó nyögésekből áll. Saoirse arckifejezései lehengerlőek voltak. Tökéletes smink. Jó arcjáték. Szar film. Se eleje se vége karakterek. Már elnézést. Ahogyan ezt a könyvet meggyalázták ——. Nem vagyok biztos benne, hogy később képes leszek róla egy értelmes kritikát írni.

Első vetítésre mentem – premier nem volt. 8-kor keltem miatta. Megérte? Nem. Utána kénytelen voltam mégegyszer átolvasni a könyvet hogy eltüntessem a fejemből azt a szennyet amit a vásznon keresztül próbáltak beleültetni.

Meyert nem hibáztatom. Nekem is tetszene egy film a saját világomról, bármennyire is ótvar. A stáb többi része? Azt kaptuk Hollywoodtól, amire a tömeg áhítozik. Kiépítetlen szálak, megmagyarázatlan történések… időnként felháborító vizuális effektek(gondolok most a Lelkekre), tömény romantika – ja várjunk, nem romantika, csak smárolás és a tipikus Twilight szindróma: imádják egymást, de senki nem érti rajtuk kívül, hogy miért. Na most, a könyvben ez nyilván érthető volt. Csak hát ez egy adaptáció, abból is a rosszabbik fajta.

Köszönettel tartozom mindezek ellenére a világ vizualizálóiank(tudom, nincs ilyen szó): barlangok, kriotartályok, Lotusok. Egy élmény volt ez a film, de még nagyobb boldogság volt négy évet szenvedni, hogy végre kijöjjön. Ha olvastad a könyvet, NE nézd meg. Bár tudom, hiába mondom ezt, mert én sem tudnám megállni… Ha nem olvastad, NE nézd meg, mert nagyon sok dialógus és szituáció után hiányérzeted lesz – mindenben.

x Dorka

Reklámok

One response to “A burok film – első benyomás

  1. Visszajelzés: Csillagainkban a hiba…. | undorka·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s