Konstans szem-, fej-, szív- és agyfájdalom: A K-drama addikció visszavág (1. rész)

A pillanat, amikor az emberlánya rájön, hogy már nem tudja, hány doramánál tart és miközben elkezdené összegyűjteni őket, nosztalgiából újrakezd párat vagy végighallgatja az OST-okat…

Nem akarok senkit átverni, azért ez a pillanat nem olyan drasztikus egy Kdrama-mániákus életében mint mikor kiderül, hogy Jang Geun Suk Budapesten forgatott és lemaradtam róla… Ez a “pillanat” egy olyan gondolat végkifejlete volt, mely már régóta motoszkált az egésznaposestés dorama-maratonoktól ramenné főtt agyamban.
(Igen, tele lesz ilyen és ehhez hasonló kifejezéssekkel a bejegyzés.)

Viszont – gondoltam magamban -, ha már ez egy ilyen évforduló féleség(Körülbelül másfél/két éve volt, hogy először tudatosítottam magamban, hogy beteg vagyok, amiért ilyeneket nézek.), kellene valami összefoglaló féleséget csinálnom a kedvenc drámáimról. Tudom, naiv gondolat, tekintve hogy a legtöbből csak a protagonisták félmeztelen felsőteste klimax maradt meg.
És nem, nem az általában tizenéves, jobb esetben huszas nők leáldozására gondolok, hanem a tetőpontra, mely általában egy teátrális “csuklómegragadással” járt, netán kómába eséssel, vagy egy szürreálisan hangos öklössel, melyet az esetek többségében protagonistánk kapott a drága second-lead-től.

Hah. Ebből már mindenki, aki kicsit is jártas a témában rájöhetett, hogy a romantikus-komédia kategóriába fogom beleásni és ástam bele magam az elmúlt majdnem két évben.
Mielőtt elkezdem, szeretném kihangsúlyozni, hogy a drámákról írt szösszenetek szubjektívek lesznek, és tekintve, hogy a legtöbbet már régen láttam, itt-ott előfordulhat némi hiba is bennük – bár próbálkozom. 🙂

Emellett kérem azokat, akik még nem jártasak a doramák világában, kövessék az alábbi utasításokat olvasás közben: Kapaszkodj meg! Ülj le! Tudom, hogy lehetetlen, tudom, hogy szürreális, és tudom, hogy szeretnéd, de ne…csak ne… most még elmenekülhetsz!
Ha pedig mégis vennéd a bátorságod hogy tovább olvasd, sok sikert… de hadd figyelmeztesselek: sok zsepi – sírni fogsz kínodban, röhögés közben és a meghatottságtól; sok szemcsepp – általában minden rész egyórás és úgysem fogsz tudni megállni napi egy darabnál; és ami a legfontosabb: SOHA ne vedd komolyan! SOHA ne várd, hogy veled is megtörténjen – ezt úgysem fogod megállni! SOHA ne nézz fél évnél tovább koreai drámákat, vagy legalábbis tarts pár napos szüneteket közben

Ha már annyira kihangsúlyoztam, hogy mekkora koreai dorama addikt vagyok, rögtön kezdek is egy japán drámával… 😛

Nobuta wo Produce

Shuji, Akira, Nobuta

Ez a drama nem csak abból a szempontból tér el a többitől, hogy japán, de a rom-kom kategóriából kilépve inkább a “barátságról szóló” fri-kom halmazba esik. (Én, miért találsz ki új besorolásokat és nemlétező szavakat? Könnyű mindent a doramákra fogni!)
Itt ki is fogyott a szókincsem. Hosszú lesz ez az este.
Egyszerűen nem tudom, mit írjak. Annyiféle hatást váltott ki belőlem ez a viszonylag egyszerű kis történet, mikor néztem, hogy képtelen vagyok bármi értelmeset is megfogalmazni róla.
Ha angol szóval kellene élnem, azt mondanám: Overwhelming.
És tényleg ellenállhatatlan. Eleinte szkeptikus voltam japán mivoltával szemben, miután kétszer álltam neki a Hana Kiminek és mind a kettőnek kínos talpviszketés lett a vége. Ennek ellenére viszont, ha már vettem a fáradtságot, hogy a sok Kdrama után japánt keressek, még mindig szigorúan csak a rom-kom kategória felé szocializálódtam. Azonban bárhogyan is próbáltam valami figyelemfelkeltőre lelni a palettán, mindig ez a három szó “Nobuta wo Produce” jelent meg a képernyőmön a “Jaj, de imádom Yamapit” típusú kommentek mellett. Elkezdtem hát és be kell vallanom, már az első 10 perc után beleszerettem. A drámában végig Kiritani Shuji narrál Kamenashi Kazuya sexy kellemes hangján és mivel ő kezdi és fejezi be a sorozatot(igen, ezt a szót is használni fogom néha), egyfajta keretet ad az egésznek.

A történet röviden:
Van két helyes srác, akik nagyon jó barátok. Jön egy új csaj a suliba és egymásnak esnek, hogy megszerezzék.
..hehe, just kidding..
EZ NEM AZ A TÖRTÉNET!

Tehát, miről is szól valójában?

Kamenashi Kazuya Kiritani Shuji-ja a suli(környék?) legnépszerűbb fiúja. Jók a jegyei, mindenki odavan érte, ő pedig ezt úgy viszonozza, hogy ott segít, ahol tud és még az iskolai kasztrendszer legalján tengődő kockákkal, bunkókkal és – szó szerint – bogaras emberekkel is jóban van.
Egy valakit kivéve:
A híres-neves Yamashita Tomohisa(Yamapi) által alakított Kusano Akirának nincsenek barátai, a diákok nem is nagyon törődnek vele. Shuji pedig egyenesen kerüli, hiszen Akira az egyetlen ember, aki annyira fel tudja idegesíteni és akit annyira nem tud elviselni, hogy még a “jófiú” szerepét és képes ledobni előtte. Igen, jól hallottátok, Shuji egy színész. Méghozzá rettenetesen tehetséges. Mindenkit megtéveszt.
Akira pedig hirtelen elhatározásból úgy dönt, hogy ő lesz Shuji legjobb barátja. Nem kifejezetten abból az okból, hogy idegesítse, hiszen ő tényleg adorálja a népszerű fiút, akárcsak mindenki más.
A harmadik főszereplőnk a Horikita Maki által megformált Kotani Nobuko, alias Nobuta, ahogyan a fiúk később elnevezik. Ez a teljes magányban tengődő, gyűlölettel teli lány úgy néz ki, mikor Shuji és Akira iskolájába kerül, mint egy 90-es évekbeli japán horrorfilmben szereplő szellemlány, aki egy pillantásával bárkit megölhet. Mivel gyenge, nem beszél vissza és határtalanul szánalomra méltó, azonnal a kegyetlen diákok kemény magjának céltáblájává válik. Ez a talán egyetlen figyelemre méltó klisé a történetben.
Shuji és Akira megsajnálja Nobutát és megegyeznek, hogy együttes erővel mindent bevetnek majd, hogy a lányból “normális” tinédzsert faragjanak, tehát “producálják”. A közös cél elérésének érdekében viszont még sok akadállyal kell szembenézniük.

Mit várj?

Egy csodálatos, relatíve rövid – 10 részes – történetet barátságról, fiatalkori szerelemről, féltékenységről, elfogadásról, segítségadásról, és nem utolsó sorban a képesség elsajátításáról, hogy az ember tudjon “nem”-et mondani. 🙂

Tökéletes bevezető a japán doramák, vagy éppen egyszerűen csak a fluffy, habos-babos drámák helyett az eggyel komolyabb és értékesebb alkotások világába. Igen, vannak benne beteg és szürreális dolgok, de ha már annyi sorozaton vagy túl mint én, vagy egy nálam is veteránabb egyén, ez már teljesen normálisnak hat.

Oh és nehogy elfelejtsem: “Jaj, de imádom Yamapit!” 😉

10/10 – egyértelműen.

You’re Beautiful/Minami Shineyo

Shin-Woo, Mi Nyu, Tae-Kyung, Jeremy

Ó-te-jó-ég. Déjá-vu. Imádtam ezt a sorozatot… Izé, még mindig imádom, annak ellenére, hogy milyen borzalmas. 😀 Nem hiszem, hogy egyedül lennék azzal a tökéletlen emberi tulajdonsággal, hogy bár sokszor tudom valamiről/valakiről hogy rossz, nem bírom nem hallgatni/nézni/olvasni.
Hadd említsek meg néhány példát: Szent Johanna Gimi – én is nagyon szerettem olvasni, de irodalmi értéke majdnem egyenlő a nullával.
LM.C – Immmádom Mayát és Aijit és jaj de jó a zenéjük ésés…. nem, valójában borzasztó a zenéjük, de imádom hallgatni. Ez van, srácok! 🙂
You’re Beautiful – Jó ég, hogy ez mekkora baromság és mégis a világ egyik legjobb K-drámája! *__*
Körülbelül így érzek iránta.

Hadd osszam meg veletek első benyomásaimat a drága főszereplőinkről:

Park Shin Hye által alakított: Go Mi Nyu
Hogy ez a csaj milyen ostoba! Hogyhogy..ho…hogy???!!!!! MIÉRT?! Valaki lője már le. Amúgy nagyon édes. Most komolyan ebbe lesz szerelmes mindenki?
Jang Geun Suk: Hwang Tae Kyung
Mekkora bunkó! Várjunk csak, ez azt jelenti, hogy akkor ő lesz a buta csaj pasija… Hogy tud ilyen ruhákat hordani? Miért van rajta szemceruza? Miért néz ki úgy mint egy *nincs ilyen szó* ???
Jung Yong Hwa: Kang Shin Woo
Na úgy látszik már megint a second-lead-et fogom szeretni, aki végül nem kapja meg a lányt. Belül-kívül tökéletes. Már most sajnálom.
Lee Hong Ki: Jeremy
Ez a haj. Ez a hang. A magasság. A mimikája. No comment.

Tapasztalatok a sorozat felének kivégzése után:

Go Mi Nyu:
Hogy ez a csaj milyen ostoba! Hogyhogy..ho…hogy???!!!!! MIÉRT?! Valaki lője már le. Amúgy nagyon édes. Most komolyan ebbe szerelmes mindenki?
Hwang Tae Kyung:
Óóóó azok a fejek… Kezd leszokni a szemceruzáról. Olyan különleges arca van. Way to go, Hwang Tae Kyung! ^^
Kang Shin Woo:
Könyörgöm… legalább EGY, csupán EGY arckifejezést mutass, ami nem teljesen üres és ebből kifolyólag önsajnáltató… Írd már ki magad a sorozatból…
Jeremy:
Oppa, gyere hozzám férjül! (Ha addig nem is, a buszos rész után mindenki kedvence lesz)

Mint láthatjátok, ez a sorozat nagyon át tudja verni az embert és igen vegyes érzelmi, de annál keskenyebb színészi skálával operál. Nekem egyedül Lee Hong Ki volt kiemelkedő, aki bár az FT Island énekese, mintha erre a szerepre született volna…

Röviden miről is szól a dolog:

Go Mi Nyu ikertestvérével, Mi Nammal árvaházban nőtt fel, de hamarosan különváltak útjaik, ugyanis a lányból apácanövendék lett, a fiúból pedig zenész. Mi Nam azonban egy félresikerült plasztikai műtét eredményéből lábadozik Amerikában, pont, mikor élete fordulóponthoz érkezne: felkérést kap, hogy énekeljen és zongorázzon az A.N.Jell nevű együttesben, amiért minden lány ember odavan. Menedzsere ellátogat Mi Nyuhoz, hogy segítségét kérje: Tettesse magát saját bátyjának, amíg az fel nem épül a műtét “következményeiből”.
Mi Nyu kénytelen beköltözni az A.N.Jell-es fiúk közös lakásába, mely egyben munkahelyük is. Az élet meg tele van bonyodalmakkal. A koreai nők pedig túl lassan beszélnek. 😉 (Ez jó kis mondás lehetne…)

Mit várj?

Lesz itt röhögés, sírás, szitkozódás –> minden, ami kell.
Ha nem tudod mit nézz és egy klisékkel teli rom-kom drámára vágysz, ezt neked találták ki.:)
Emellett mivel a főszerepben egy K-együttes áll, amit egy nagyon erős és populáris OST támogat hátulról, aki szereti az ilyesmit, annak mindenképpen 10/10 lesz a sorozat.
Egy példa:(Katt a képre!)

Lee Hong-Ki-Still(As Ever)

This is the end of part 1. Do not turn a page, until………. (Agyamra ment volna az érettségi?)

x Dorka

Reklámok

2 responses to “Konstans szem-, fej-, szív- és agyfájdalom: A K-drama addikció visszavág (1. rész)

  1. Visszajelzés: Sorozatok a “Misztikus Távol-Keletről”… (2. rész) | undorka·

  2. Visszajelzés: Eszmefuttatás az Örökösökről; Aki a koronát viselni akarja, bírja a súlyát | undorka·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s