The Fault in Our Stars (a.k.a. Csillagainkban a hiba) + idézetzápor John Green-nel

Eleinte TFIOS kritikaként hirdettem volna meg, de úgy döntöttem, egy John Green könyv ajánlása mellé – amit ráadásul egy laikus rajongó írt – erős kifejezés lett volna, hogy “kritika”. Sajnos manapság is még sok olyan ember találok, akit taszít maga a szó is, bár nem feltétlenül negatív a jelentése.

Márpedig milyen hibákat találhat egy JG könyvben bárki is? – kérdezné az olvasó.
Nos, biztos találhat, csak nem ebben a könyvben és nem én.

És ha kiírnám hogy pozitív kritika, azzal mi baj lenne? – kérdezi tőlem gyerekes önmagam.
Nos(-szóismétlés-), mint már említettem, a társadalom egy része a kritikát még mindig mint negatív szót jegyzi mentál-noteszében, főleg a “kritizálni” ige miatt. Egy másik halmaz ellenben úgy gondol az írójára és így ama írónak elemző szösszenetére, mint valami magasztosabb, értelmesebb dologra, mint egy egyszerű laikus véleménye.
Ez itt viszont pontosan az.
A könnyebbség kedvéért pedig, bármennyire is szeretném a K betűs szóval titulálni bejegyzésemet, maradok az “ismertető”, ill. “ajánló” szavaknál. 🙂

Rögtön egy(2) John Green idézettel folytatnám – vagy kezdeném – mert Ő tipikusan az az író, akit ismerned kell ahhoz, hogy teljes mértékben “magadévá tedd” a könyveit és a könyveit olvasnod kell ahhoz, hogy meglásd mi lakozik eme nagyszerű író átlagos külseje mögött.

You don’t remember what happened. What you remember becomes what happened. – John Green

“Nem emlékszel mi történt. Amire emlékszel, az történt.”

Ezt azért teszem hozzá, mert imádok John-tól idézgetni lehet, hogy lesznek hibák az ajánlómban – bár remélem nem sok – amikért előre is elnézést kérek. Nem most olvastam a művet és bár általában hamar megjegyzem, amit meg akarok, nagyon sok könyvet olvasok és ennyi infó tárolására már nincs agykapacitásom.
Többet nem szeretnék ok nélkül idézgetni tőle, mert

Talán a kedvenc idézeteink rólunk többet mondanak el, mint a történetekről és az emberekről, akiket idézünk.

és úgy érzem már így is elég sok mindent elmondtam magamról. (Abbahagyom, tényleg…)

Kicsoda John Green?

AZ író

Trükkös kérdés, melynek igényes, részletes megválaszolására messze nem lenne elég egy délután.

Röviden: John Green egy humán létforma, azon belül pedig egy “nerd” (magyarosan “kocka(?)”, “különc ember(?)”), aki valószínűleg ferde szemmel nézne rád, ha másnak titulálnád. 🙂

Hosszabban: John Green az Alaska nyomában, a Katherine a köbön, a Paper Towns(Papír városok) és a Csillagainkban a hiba “New York Times best-selling(legjobban eladó)”, díjnyertes írója. Emellett társírója a Will Grayson, Will Grayson c. könyvnek David Levithannal egyetemben. Könyvei megtalálhatóak sok nyelven, többet közt nagyrészt magyarul is.

2007-ben, John és öccse, Hank, “feladták” a szöveges kommunikációt és onnantól kezdve főként videóblogon beszélgettek egymással, mely pár perces csodákat felrakták YouTube-ra, hogy nekünk is elérhetőek legyenek.
A videók nézői és rajongói közösségéből jöttek létre a “nerdfighter-ök[nerdharcosok(?)]”, akik az intellektualizmusért harcolnak és hogy világi viszonylatban lecsökkentsék a “szívást”.(Ezt sokféle módon el lehet érni: A nerdfighterek több száz és ezer dollárt gyűjtöttek, hogy legyőzzék a szegénységet a fejlődő országokban; emellett több ezer fát ültettek szerte a világon 2010 májusában, hogy ezzel ünnepeljék meg Hank 30. születésnapját.) Bár már rég visszatértek a szöveges kommunikációhoz, John és Hank továbbra is hetente két videót tölt fel Youtube-ra, a vlogbrothers nevű csatornájukra.

A videóikat több mint 200 millióan nézték meg és a csatornájuk a legnépszerűbbek mellett virít az online videók csarnokában. John emellett aktív Twitter felhasználó több mint 1, 2 millió követővel.

Ó, és 1977, augusztus 24-én született az USA-béli Indiana állam Indianapolis nevezetű “városkájában”.
(Még így is rövid lett…)

The Fault in Our Stars(Csillagainkban a hiba)

Fault in Our Stars

Címmagyarázat:

Nem csillagainkban, Brutus, a hiba,
Hanem magunkban, kik megbókolunk.

(Shakespeare)

A könyvben van hozzá elrejtve – a vége felé – valamiféle magyarázat, melyet nem szeretnék bemásolni ide érthető okokból, de Shakespeare Cassius azt akarja tudatni velünk Brutus-szal, hogy nem hibáztathatjuk a sorsot, tehát a csillagokat, amiért ilyen meg olyan eseményeket kell átélnünk. Magunkban kell keresnünk a rosszat. Ezzel ellenben John Green címe arra utal, hogy nem a mi hibánkból fakadnak a velünk és körülöttünk történő események. Ezek már így voltak elrendelve, így csak is a csillagokat lehet hibáztatni értük.

A történet röviden:

Hazel Grace Lancaster világa érthető okokból megváltozik, mikor 13 éves korában megtudja, hogy rákos. Egy csodagyógyszer segítségével nyer pár évet, ám ez mit sem változtat azon, hogy a lány végső stádiumban van.
Szüleinek pedig nem elég, hogy már így is teljes roncsnak érzi magát, elhatározzák, hogy el kell járnia csoportterápiára.. támaszcsoportba.
Itt találkozik sok mindenkivel Augustus-szal, aki fenekestül felforgatja az unatkozó és csupán normális életre vágyó lány életét.

Benyomásaim olvasás előtt:

El fogom olvasni, csak mert egy barátnőm ódákat zengett róla és bízok az ízlésében, de… hogy lehet egy szinopszis ennyire tele klisével? Hogy? Miért?
Újabb nyálas love story.
A borító viszont kifejezetten tetszik.

Benyomásaim olvasás közben:

Nem tudom eldönteni, hogy sírjak-e vagy nevessek…

Sírva nevetés

Benyomásaim olvasás után:

Soha többé nem fogok olyan könyvet találni, ami kiakaszt, megnyugtat, megnevettet, megsirat és rávesz, hogy végigolvassak egy könyvet, ami rákos kölykökről szól.

John Green olyan könnyed, mégis súlyos hangulatot tudott teremteni könyvével, hogy az ember nem tudja megállni, ne egyhuzamban olvassa el. Most már rájöttem és többet remélhetőleg nem követem el azt a hibát, hogy egy könyvet a “rövid tartalma” alapján ítélek meg. Hiszen a legjobb írok azok, akik egy viszonylag megszokottnak TŰNŐ történetből is egyedit, különlegeset csinálnak.
Green írásmódja egyszerű, de hibátlan. Ironikus humorral adagolja nekünk a legszomorúbb mondatokat és eseményeket is, hogy még véletlenül se essünk át a ló másik oldalára és higgyük azt, ez tényleg csupán egy könyv két gyerek szenvedéséről.
Pedig itt szó sincs szenvedésről. Persze, ott lapul valahol a felszín alatt és tudatunk mélyén, hogy milyen nyomorúságos valójában szereplőink élete, mégis, amit kapunk, az a nagy betűs ÉLET. Ráadásul két normális gyerek élete, két haldokló helyett. Mert Hazel és Augustus igazán él a könyvben és egy pillanatra sem veszti el önmagát. Mi pedig akaratlanul is részt akarunk venni eme világukban, annak ellenére, hogy milyen akadályokkal kell szembenézniük, mert Green elhiteti velünk, hogy boldogabbak, mint bárki más körülöttük.
Hazel és Gus története nem mindennapi, de az író a mellékszereplőinket sem hagyja békén. Rákényszerít minket, hogy egytől-egyig szeressünk beléjük. Green könyvében nincsenek antagonisták, csupán szélsőséges emberek szerethető személyiségekkel.
Nem az a feladatunk, hogy szurkoljunk valakinek, hiszen a mi szemünkben minden úgy történik, ahogy az meg van írva (a csillagokat hibáztassátok).
A molyt  idézve pedig:

„A csillagainkban a hiba” – John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.

Negatív visszajelzések a könyvről:

Egyik drága elvtársunk Goodreads-en azt mondta, ez egy “tipikus rákos könyv”. Ehhez nincs egyéb hozzáfűznivalóm, mint a feljebb íródott szubjektív sorok.

Sok helyen leszólták már Green-t, mert túl érettnek tartják Hazel és Gus karakterét. Egyetértek velük, korukhoz képest valóban nem semmi, milyen monológokat tolnak le néha. Ez a könyv valóban tele van bölcsességekkel, amik általában tőlük származnak, de elvtársak, ne felejtsük el: Ha valaki elveszít egy számára fontos személyt, netán kiderül róla hogy halálos beteg… az ember ilyenkor kénytelen gyorsan felnőni.
Márpedig annak ellenére, hogy Gus amputált, Hazel pedig végső stádiumban van és mindketten elmehetnének buddhista szerzetesnek minimum, a könyv nem kis részében ők is tinédzserek, gyerekek, akik nem találják a helyüket a világban.

Máshol azzal találtam szembe magam, hogy olyanért vádolják Green-t, amiért alapjáraton nem lenne joguk. Az illető szerint ez a mélyenszántó téma nem való olyan kezébe, akinek nincs köze hozzá.
Valljuk be, sok bestseller mehetne a kukába, ha az alapján vennék meg őket, hogy az írónak mennyi köze van a témához.

Számomra ez az alkotás 10/10 és mindenképpen ajánlom a 15-90-es korosztálynak.

Idézetek a könyvből:

Néha elolvasunk egy könyvet, és az eltölt ezzel a különös, biblikus rajongással, és szent meggyőződésünk lesz, hogy az összetört világot nem lehet újra összerakni addig, amíg minden élő ember el nem olvasta azt a könyvet. Azután vannak olyan könyvek…., amelyekről nem lehet beszélni másoknak, olyan különlegesek, ritkák és a tieid, hogy az érzelmeidet reklámozni árulásnak tűnik.

Az örökkévalóságot adtad nekem a megszámozott napokban, és én hálás vagyok érte.

Azután Augustus Waters a zsebébe nyúlt, és elővett egy doboz cigarettát, igen, azt! Kinyitotta, a szájába dugott egy szálat. (…)
– Nem árt, ha nem gyújtod meg – mondta, miközben a mama megállt. – Én pedig sosem gyújtom meg. Ez egy metafora: a fogad közé szorítod a gyilkost, de nem adsz neki hatalmat a gyilkolásra.

– Mégis azt mondom: amikor a jövő tudósai beállítanak a házamba a robotszemekkel, és azt mondják, próbáljam ki őket, azt felelem nekik, húzzanak el, mert …(spoiler) nélkül nem akarom látni a világot.

Angol idézetek, amiket nem találtam meg magyarul:

As he read, I fell in love the way you fall asleep: slowly, and then all at once.

What a slut time is. She screws everybody.

Some tourists think Amsterdam is a city of sin, but in truth it is a city of freedom. And in freedom, most people find sin.

A legjobbakat persze kihagytam, mert tele vannak spoilerrel.
Azért egyet még mindenképpen ideillesztenék. Ha elolvasod a könyvet, megérted. Úgyhogy olvasd el, oké? Oké. 🙂

Oké? Oké.

x Dorka

Reklámok

2 responses to “The Fault in Our Stars (a.k.a. Csillagainkban a hiba) + idézetzápor John Green-nel

  1. Visszajelzés: Csillagainkban a hiba…. | undorka·

  2. Visszajelzés: Egyértelműsítő lap: Nerdfighter és Nerd | undorka·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s