Sorozatok a “Misztikus Távol-Keletről”… (2. rész)

Kezdem úgy érezni, hogy ez valamiféle kelet-népszerűsítő blog. (Megpróbálom a jövőben visszafogni magam, ígérem.)

Vegyétek úgy, hogy ez a KONSTANS SZEM-, FEJ-, SZÍV- ÉS AGYFÁJDALOM: A K-DRAMA ADDIKCIÓ VISSZAVÁG (1. RÉSZ) c. bejegyzésem folytatása.

Ma visszaolvastam egy korábbi posztomat, ahol a Devil Beside You-t neveztem meg a kedvenc sorozatomnak. Az volt az első drama, amit végig tudtam nézni, de korántsem a legjobb.

Felsorolok pár igazán jó sorozatot, ám előtte röviden vázolom az apró, olykor áttűnő különbségeket a tájváni, koreai és japán doramák között, de mielőtt ebbe belekezdenék…

Mi az a DORAMA?

A wikipédiát hívtam segítségül, hogy egy igényes választ tudjak adni erre a kérdésre. Nem volt okosabb nálam. A lényeg, hogy ugyanazt jelenti mint a DRAMA angol szó, csak japánosan kiejtve. Ebből következtethetünk a nyilvánvalóra, hogy Japánban kezdődött, majd Tajvan vette át, utoljára pedig Korea, mely jelenleg a világuralmat tervezgeti, pénzes markát morzsolgatva, hiszen ha már csak közönségét nézzük, képes lenne rá. (A többi országról nem tudok mit mondani.)

“A koreai dorama koreai nyelven készült, minisorozat formátumú televíziós sorozat, speciális jellemzőkkel, ami megkülönbözteti a hagyományos televíziós sorozatoktól vagy a szappanoperáktól. A koreai dorama a koreai hullám részeként nem csak Ázsiában, de Európában és Amerikában is népszerű.” (wikipedia)   koreai hullám = Hallyu

Összehasonlítás:

1. Hossz

A japán doramák gyakran évadokból állnak, akár az általunk ismert TV sorozatok, de rövidebbek. Ellenben sokszor csupán 10 részt tartalmaznak, mely sokaknak ideális, sokaknak viszont nem elég, hogy a karakterek jelleme kibontakozzon. Szerény véleményem szerint – bár legszívesebben éjjel-nappal nézném őket – különösen pozitív tulajdonságuk, hogy nem húzzák el úgy a cselekményt, mint a pl. a koreai sorozatok és nem unod meg őket három rész után.

A koreai doramák hosszúak, “elhúzósak”, de ha még nem tartasz a tizediknél, tűrhetőek és valószínűleg nem fogod megunni őket (ha befogadó vagy ilyen tekintetben).

2. Kültakaró

Alpári stílusban, leegyszerűsítve: a koreai fiúk a leghelyesebbek, az ő ruháik a legdivatosabbak. Azt hiszem, ezzel bőven meg lehet magyarázni a Hallyu sikerességét és a koreai drámák kései térhódítását.
Nem akarom senkinek lerombolni rózsaszín tévképzeteit, de a félsziget srácai körében egyáltalán nem szégyen a plasztikai beavatkozás. Kérlek, ne nézzetek utána, kinek milyét alakították át, mert nem akartok kiábrándulni…
Emellett a koreai sorozatok külleme, annak helyszínei is sokkal vonzóbbak, mint pl. a japán drámáknak. Ismeritek a fehér lovon lovagoló négert? Na, ez annál giccsesebb.

A japán fiúk bája – szerintem – pont abban rejlik, hogy mindegyik egyéniség, van egy bizonyos szexepiljük, mely miatt egy kezdő doramás talán könnyebben meg is tudja őket különböztetni. 😀 Csak hogy mondjak pár példát kedvelt színészeim köréből: Matsuyama Kenichi, Matsumoto Jun, Kamenashi Kazuya, Yamashita Tomohisa “Yamapi”, Oguri Shun, Narimiya Hiroki
VISZONT – mivel kezd az egész átmenni egy k-drama ellenes propagandába, amit nem szeretnék – furcsa lehet sokaknak, hogy a japán srácok hajlamosak extrém hajszíneket választani, így tehát ne lepődjünk meg, ha hirtelen előugrik egy tűzvörös, netán platinaszőke hajú vágottszemű kölyök a háttérből.

A tájváni drámák mostanában kezdik átvenni a koreaiak ízlésvilágát, tehát erről nem tudok sok mindent mondani, azon kívül, hogy szintén giccses.
Jó pont, hogy maradnak az eredeti hajszínnél – általában.

3. Történet

A koramák erőssége a románc. Minden mennyiségben, töményen, tragikusan, nevetségesen… Ha találtál egy igazán jó sorozatot, nem bírod majd kivárni a következő napot és addig fogod nézni, amíg ki nem ég a szemed, amikor pedig vége, sírógörcsöt kapsz és megpróbálsz egy hasonlót keresni. Ami nem lesz nehéz, tekintve, hogy majdnem az összes ugyanolyan. Hadd vázoljam fel egy koreai sorozat szereplőinek listáját:
Fiú, Lány, Másik Fiú, Másik Lány, Lány barátai, Másik Lány barátai, Fiú családja, Lány családja

A Fiú és a Lány egymásba szeretnek, de a Másik Fiú is a Lányba szeret, a Másik Lány pedig a Fiúba…és innentől jön a háromféle variáció, amik váltakoznak doramáról doramára.

Tájváni doramát már régen néztem, de az biztos, hogy ütnek a komédiában. Persze sokszor elég valószerűtlenek és ostobának tűnhetnek. Ez a j-doramákban is így van. Miután elolvastam a Hana Kimi mangát, megpróbáltam megnézni a belőle készült tájváni és japán sorozatot, de jó, ha egy részt kibírtam. Ilyen szempontból úgy látszik nem vagyok befogadó. 🙂

Így érkeztünk el oda, hogy bevallom: sokkal több koreai drámát nézek, mint japánt, de sokkal jobban szeretem az utóbbiakat, mint az előbbieket. Ez így furcsán hangozhat, de mindjárt megpróbálom megmagyarázni.

A japán sorozatok különlegesek. Gyakran kacsintgatnak olyan témák felé, amit egy másik ország nem merne kipróbálni. Pl. a homoszexualitás is először az ő doramáikban jelent meg, ha jól tudom. Emellett nem mindig olyan kiszámítható a “storyline”, mint az eddig említettekben.

És akkor ezzel kapcsolatban említeném meg két kedvenc sorozatomat, a Nobutát és a Gokusent. Lévén, hogy én is falom a koreai romantikát, félve álltam nekik, tekintve, hogy a japán szerelemről már voltak negatív tapasztalataim az imént említett Hana Kimi miatt. A hozzám hasonló nézőknek üzenem: nyugodtan vágjatok bele. Ezekben is jelen van kedvenc szálunk, de nem olyan hangsúlyosan és sokkal ízlésesebben, humorosabban.

Nobuta wo Produce

Horikita Maki(Nobuta), Yamapi(Akira), Kamenashi Kazuya(Shuji)

Részletesebben egy korábbi posztomban olvashattok róla, ITT.

Gokusen

Gokusen 1

Yamaguchi Kumiko nagy reményekkel vág neki pályafutásának mint kezdő tanár. Nem mellesleg egy yakuza klán örököse. Arra azonban legmerészebb álmaiban sem gondolt, hogy pont yakuza-képességiere lesz majd szüksége, hogy fegyelmezze újdonsült osztályát, a 3-D-t. Lassú és nehéz folyamat áll előtte, tele akadályokkal, de – mivel egy jorama hősnőjéről van szó – nem adja fel és akár az élete árán is beleveri a fiatalokba a “yakuza-erényeket”: a becsületet, az összetartást, testvériséget, kitartást, bizalmat egymásban és benne, akár tanár, akár nem. Célokat ad nekik, melynek elérésében másokon keresztül is segítséget nyújt.
Közben pedig óvnia kell nevét, hiszen ha kiderül, hogy ki is ő valójában, repülhet vissza a gengszterfészekbe.
A fiatalok – először piszkálódásból – a tiszteletük jeléül a Yankumi becenévvel illetik Kumiko-t.

Kou Kou Kyoushi/High School Teacher

Fujiki Naohito(Koga), Ueto Aya(Hina)

Ezt a sorozatot még nem fejeztem be, de kivételesen nem azért, mert unalmas, vagy botrányosan… rossz lett volna, hanem mert valahogy nem volt kedvem tovább bőgni. A japcsi doramákat ezért nehezebb nézni és ezért láttam belőlük kevesebbet. Sokkal nagyobb ingereket váltanak ki a szervezetemből és napokig rajtuk gondolkodok. Sokkal igazibbak.

Machida Hina átlagos lány, ahogyan átlagosak, mégis egyediek vagyunk mind. Neki ez nem elég, ő egy titokra vágyik, valamire, ami különbbé tenné társaitól. Egyik éjszaka egyetemistának adja ki magát és felmegy egy ismeretlen férfi lakására, de végül – szerencsére – nem történik semmi. Másnap új matematika tanárt kapnak az iskolában, Koga-sensei-t, akiben Hina felismeri az előző éjszakáról a férfit.
Egy iskolai ájulás után ugyanabba a kórházba kerül, ahol a tanárt kezelik súlyos betegségével. A lány kihallgatja a beszélgetést közte és orvosa közt és azt hiszi, róla van szó, amikor pedig a férfiben ez tudatosul, nem mondja el a lánynak az igazat. Hagyja, hogy azt higgye, nincs sok hátra fiatal életéből, ezzel végre találva magának valakit, aki tudja, milyen érzés haldokolni. Önző, mégis valamilyen szinten érthető viselkedés ez részéről. A lányra úgy tekint, mint egy tükörre, melyben önmagát látja, mégis, idővel megszereti, ahogy Hina is egyre inkább csak rá támaszkodik, az egyetlen emberre, aki “tudja róla, hogy miben szenved”.

x Dorka

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s