Random manga dömping

Már megint egy keleti témájú bejegyzés. Körülbelül 500 manga elolvasása, netán elkezdése után az ember hajlamos átértékelni a dolgokat. Dehogy. Egyszerűen csak idegesít, hogy bár biztos még nagyon sok érdemre méltó shoujo/josei száll a térben, hozzám semelyik nem jut el, hiszen ha nekikezdek valaminek, az vagy túl gagyi, vagy már olvastam. (Ilyenkor jövök rá, hogy inkább könyveket kellene olvasnom, melyek több szellemi táplálékot nyújtanak – ez persze nagyon általánosítás – és sokkal hosszabbak is. Szeretem, ha valamit nem lehet fél óra alatt kivégezni.) Amúgy is már csak pár mangát olvasok “folyamatosan”, amiket még mindig frissítenek “mangareader.net”-en.

Ezek közé tartozik örök kedvencem, a “Skip Beat!” és néhanapján ha megajándékoznak egy új fejezettel, az “Akuma to Love Song”, a “Love so Life”, a “Mairunovich”(amit fogalmam sincs miért olvasok, azon kívül, hogy nincs más) és az “Au Haru Ride”. Biztos párat kihagytam. Ez utóbbi amúgy szintén nem tud mindig lekötni, mert számomra túl sablon(bár ez általában nem okoz problémát), viszont ha az ember már ennyi ideje olvas valamit, nem tudja csak úgy “kihajítani” a hetirendjéből, mert nem olyan jó. A “Skip Beat!” – bár az volt életem első mangája – sincs mindig topon, mégis minden alkalommal képes vagyok elszállni, ha meglátom az új fejezetet.

Akkor tudatosult bennem, mennyit fejeztem már be, mikor ránéztem két régi posztomra a klisé és nem-klisé shoujo mangákról. A két bejegyzésben kb 10 címet említek meg – pedig már akkor is elég olvasott voltam et éren -, de ebből körülbelül hármat raknék be a top 20-be, ha most kellene listát csinálnom. Az egyetlen probléma, hogy bár mindig elhatározom, soha nem jegyzem le a már olvasott, vagy elkezdett történetek címeit, így nagyon sokat el is felejtek. Azért most megpróbálok párat összeszedni azok közül, amiket már olvastam és ajánlom nektek is.

Ajánló írásához nincs energiám, elégedjetek meg a tehetséges mangakák munkáival és néhány kommentárommal. 🙂

Cat Street

(abszolút kedvenc, többször is olvastam, “coming-of-age” történet, jorama is készült  belőle; kötelező olvasmány[!])

Stílus: 10/8 Alapsztori: 10/10 Megoldása: 10/10 Karakterek 10/10

cat street

Cat Street

Hana Yori Dango

(ugyanaz a mangaka, k-drama is készült belőle)

Stílus: 10/7 Alapsztori: 10/7 Megoldása: 10/10 Karakterek 10/9

hana yori dango

Hana Yori Dango

Orange

(nem szokványos, gyönyörű, top 3-as történet; bár már nagyon sok “tragikus” mangát olvastam, semelyik nem siratott meg, főleg nem az első fejezet után; egy gyönyörű mese barátságról és az emberi esendőségről; kötelező olvasmány[!])

Stílus: 10/10 Alapsztori: 10/10 Megoldása: 10/10 Karakterek 10/10

orange manga

Orange

Kamisama Hajimemashita

(misztikus, természetfeletti, romantikus, vicces, izgalmas)

Stílus: 10/8 Alapsztori: 10/8 Megoldása: 10/9 Karakterek 10/7

kamisama hajimemashita

Kamisama Hajimemashita

NANA

(ha erős idegzetű vagy és kibírod, hogy a legizgalmasabb résznél hagyta abba a mangaka az írását, mindenképpen ajánlom, mert tényleg KÖTELEZŐ “olvasmány”, ha szereted a shoujo-t vagy josei-t; készültek belőle filmek; az anime zenéje eszméletlen; a történet eredeti, a karakterek egyediek; lenyűgöző a stílusa, a megrajzolása… kötelező olvasmány[!])

Stílus: 10/10 Alapsztori: 10/10 Megoldása: 10/10 Karakterek 10/10

Nana

Nana

Hirunaka no Ryuusei

(ha helyes lenne valamire a “eredetien klisé” fogalmat használni, az mindenképp a HR lenne; gyönyörű, letisztult stílus, szerethető karakterek; néha egész meglepő fordulatok a klisére alapuló történet ellenére)

Stílus: 10/10 Alapsztori: 10/8 Megoldása: 10/9 Karakterek 10/8

The One

(oh, hát lehet erre rosszat mondani? gyönyörű design, szép ruhák, modellek, sötét tikok, humor, “coming-of-age”… és mégis eredeti és magával ragadó karakterek; a főszereplő hasonlóan mély benyomást kelt, mint Kyoko a Skip Beat!-ből, így akik rajonganak az erős személyiségekért, azoknak ajánlom még ezt a történetet)

Stílus: 10/10 Alapsztori: 10/9 Megoldása: 10/10 Karakterek 10/10

The One

The One

The Flowers of Evil

(beteg, magával ragadó; a megrajzolása is lenyűgöző, a csattanók pedig….. érdemes belenézni)

Stílus: 10/9  Alapsztori: 10/10 Megoldása: 10/10 Karakterek 10/10

The Flowers of Evil

The Flowers of Evil

 Taiyou no Ie

(a mai este utolsó befutója egy nagyon érdekes design-nal és furcsa szereplőkkel – mangához képest életszerűek – operáló történet, melybe pár fejezet alatt belerázódsz és onnantól nincs menekvés, rabul ejt 🙂 ha először nem tetszik a küllem, ne add fel, hamar meg fogod szeretni, tényleg különleges és magával ragadó)

Stílus: 10/9 Alapsztori: 10/8 Megoldása: 10/8 Karakterek 10/8

Taiyou no Ie

 

Szuper, hogy egyáltalán nem erről akartam írni.. majd máskor. 🙂 Újabban amúgy koreait tanulok a TTMIK és egyéb segédanyagok segítségével. Még a “koreai szakirány” is szóba jöhet az ELTE keleti nyelvek és kultúrák szakon. Szép lenne. Jelenleg – csuppppán nyelvtanulás céljából – elkezdtem nézegetni szépen lassan a Running Man-t, mert idegesített, hogy mindenhol beszéltek róla és fogalmam sem volt, mi az. (Pedig még Song Joong Ki is állandó szereplője…) Mindenkinek sok szeretettel ajánlom, nem olyan gagyi mint drága országunk – jóindulattal – hasonló műsorai. Sokkal szórakoztatóbb és még nyelvet is tanulsz vele(ha épp a koreai érdekel).

Sok sikert a hátralévő vizsgákhoz, érettségikhez, stb… 🙂

x Dorka

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s