Egyértelműsítő lap: Nerdfighter és Nerd

Egyértelműsítő lap: Nerdfighters and Nerds.

Internacionális ‘jel’:

nff

 

nffff

nfff

Azt hiszem, ezzel kapcsolatban sok tévhit van. Megpróbálom valósághűen és röviden elmagyarázni a “szószerinti” jelentését, ami nincs is neki igazán.

Részlet egy korábbi posztomból:

2007-ben, John és öccse, Hank, “feladták” a szöveges kommunikációt és onnantól kezdve főként videóblogon beszélgettek egymással, mely pár perces csodákat felrakták YouTube-ra, hogy nekünk is elérhetőek legyenek.
A videók nézői és rajongói közösségéből jöttek létre a “nerdfighter-ök[nerdharcosok(?)]“, akik az intellektualizmusért harcolnak és hogy világi viszonylatban lecsökkentsék a “szívást”.(Ezt sokféle módon el lehet érni: A nerdfighterek több száz és ezer dollárt gyűjtöttek, hogy legyőzzék a szegénységet a fejlődő országokban; emellett több ezer fát ültettek szerte a világon 2010 májusában, hogy ezzel ünnepeljék meg Hank 30. születésnapját.)

A nerdfighterek – röviden szólva – nerd-ök, akik szeretik John és Hank Greent.

Mi az a NERD?!

Sajnos nincs helyes magyar megfelelője, de azért megpróbálom érthetően körülírni. A “nerd” valamikor egy sértő kifejezés lehetett, de manapság több az olyan “nerd”, aki boldogan annak vallja magát és kevesebb az eme gúnynévvel illetett egyén, akit még zavarba tud hozni a dolog.

Megszemélyesítve a “nerd” szót, óvoda nagycsoportos szint: A Nerd felvállalja, amit tesz, nem szégyelli furcsa hobbijait, fétiseit és rajongását olyan dolgok iránt, amik nem “menők” vagy épp nem mainstreamek. Oké, mainstreamek is lehetnek, de nem szégyelli túúúlzott rajongását irántuk. A Nerd ezen felül nem érzi hülyének magát, ha hülyék közt túl okos vagy érdeklik olyan témák, amik a vele egykorúakat nem. VISZONT a Nerd nem egy fennhéjázó bunkó, sőt, van, hogy utál tanulni és gagyi dolgokat szeret, de azokat semmiképp nem tagadja le mások előtt… vagy igen. A Nerd ott segít, ahol tud, de ha nem is teszi, mert lusta, azért utólag bánja a dolgot. A Nerd jobb szeret egyedül – vagy Nerd 2-vel – lenni, mint másokkal mert nem túl fejlettek a szociális készségei. Nerdöt gyakran keverik Dorkkal és Geekkel, de sokkal több náluk: Nerd minden, ami Dork és Geek és még annál is jobb.

A NERD elég tág fogalmat ölel fel. 😀

Gyakori kérdés: Hogyan lehetek nerdfighter? Mit kell tennem, hogy nerdfighter legyek? Milyennek kell lennem hozzá?

Nos, erre John Green igazán frappáns választ adott:

“If you want to be a Nerdfighter, then you probably already are one.”

Ha Nerdfighter akarsz lenni, igen valószínű, hogy már az vagy.

( Logikus, nem? Ha ‘rosszember’ akarsz lenni, mennyi annak az esélye, hogy jó voltál, mikor ez a gondolat megfogalmazódott a fejedben? ..ismét nagycsoportos szint, tudom.. )

Ha ez nem lenne elég neked, elég, ha az alábbi dolgokat követed:

Nézz minél több vlogbrothers videót, ez majd segít, hogy megértsd a legtöbb Nerdfighteriás viccet és kifejezést, mint pl. a DFTBA-t. Ha tudsz angolul, EZ a videó segíthet rajtad. EZ a videó pedig az elejétől hozza be az összes vlogbrothers videót, amikor még Brotherhood 2.0 néven futottak a fiúk.

Amint már mondtam, vállald fel magad, csökkentsd le a szívást világviszonylatban, stb… Ha csatlakozol online Nerdfighter közösségekhez, az még jobban ösztönözhet, hogy maradandót alkoss – akár velük együtt.

Erre néhány jó kis hely:

Nerdfighteria

Eff yeah nerdfighters

John tumblr

Hank tumblr

Vagy csatlakozhatsz az egyetlen magyar nerdfighter közösséghez, amiben egyelőre tényleg alig vagyunk és ami egyelőre inkább egy JG fanclub, de legalább már valami elkezdődött…(ez túlzás)… szóval csatlakozzatok 😀

Nerdfighteria Hungary

 

Megkülönböztetés végett beszélhetnék még dupla ennyit a “dork” és a “geek” szavakról, de találtam egy szuper halmazábrát ami nagyon tömören és szerintem elég korrekten tárja elénk a köztük lapuló csekély különbségeket:

diagram

 

 

DFTBA! ^^

nerdfis

x Dorka

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s