Eszmefuttatás az Örökösökről; Aki a koronát viselni akarja, bírja a súlyát

A “The Heirs” 17 .részének kivégzése után megérettnek láttam az időt és gondolataimat arra, hogy írjak egy-két mondatot a sorozatról. Már az első két rész után 10 oldalt tudtam volna regélni róla, de mivel mostanra nagyon sok mindent elfelejtettem akkori benyomásaimból, maradjunk a lerágott változatnál.

Karakterek és megformálóik (balról jobbra):

Choi Young Do – Kim Woo Bin
Kang Ye Sol – Jun Soo Jin
Cha Eun Sang – Park Shin Hye
Lee Hyo Shin – Kang Ha Neul
Kim Tan – Lee Min Ho
Yoon Chan Young – Kang Min Hyuk
Jo Myung Soo – Park Hyung Shik
Lee Bo Na – Krystal Jung
Yoo Rachel – Kim Ji Won

the heirs

The Inheritors, alias mit tettek veled már megint azok a csúnya rossz stylistok, Min Ho?

Érdekes módon sokkal több gondolat fogalmazódott meg bennem a részek alatt, mint más – esetleg jobb – sorozatoknál . Bár dobálózok a “jobb” szóval, az Heirs-t valójában nem tudom besorolni sehova. Egyelőre. Top 3 vagy 13? Fogas kérdés, amire ebben a posztban próbálok választ találni.
Az is lehet, hogy az egész sorozat semmit nem ér, csupán a cím és a mottó ragadott meg annyira, hogy nem bírtam felállni előle. Egy biztos, nem Lee Min Ho volt az. Persze – I admit – miatta néztem meg. Ezzel pedig eljutottunk minden kezdet kezdetéig:

Amikor kijött az Heirs, eszem ágában nem volt megnézni. A történet unalmasnak tűnt, a színészi gárda pedig többek közt a nem biztos hogy méltán annyira körülrajongott bociszemű Park Shin Hye-t és a hype-ban férfi megfelelőjét, a BOF-os Lee Min Ho-t sorakoztatta fel. A legtöbb hollywoodi film esetében ez már magában arra enged következtetni, hogy az olvasztótégelybe szórt sztárok jelenléte a film rovására mehet. Az Heirs sorozatnak az első rész megjelenése előtt már nagyobb volt a rajongótábora, mint sok másik – minőségi – sorozatnak.

LMH mindig is irritált. A Boys Over Flowers-öt majdnem végignéztem, de a körülötte kialakult beteges felhajtást sosem tudtam megérteni. A Personal Preference jó volt, de nem kiemelkedő. Nemrégiben viszont megnéztem a City Huntert – hosszú idő és makacskodás után – és nagyjából megértettem. Én is beleszerettem Min Ho-ba, és bár nem tartom a világ legjobb színészének, annyi biztos, hogy a népnek mindig szüksége van egy kedvencre, akit a csillagos égig sztárolhat(öö..), annak a szintnek pedig bőven megfelel külsejével, alakításával, karizmájával és piszok szerencséjével, amiért mindig “azokat” a sorozatokat kapja.

Végül tehát a City-Hunter-Min-Ho-s rajongásom és kíváncsiságom vett rá, hogy megnézzek két Heirs részt. A többi pedig már történelem. Aztán persze klisé módon nem tudtam abbahagyni és most itt tartok, valahol a vége előtt három órával.

A cím: Melyik? 😀

Mert hogy van neki pár alternatív változata:

Koreai – teljes – cím: 왕관을 쓰려는 자, 그 무게를 견뎌라 – 상속자들

Az ebből fordított címválaszték:
– The Inheritors
– The Heirs
– The One Who Wants To Wear The Crown, Withstand The Weight – The Heirs
– He Who Wishes To Wear The Crown, Endure Its Weight – The Heirs
– The One Who Wants To Wear The Crown, Bear The Crown – The Heirs
– stb.

 “Aki a koronát viselni akarja, bírja a súlyát.” – Ez a mondat nagyjából megfogalmazza az egész sorozat eszmei hátterét és mondanivalóját a sablonos ‘Pénzzel és hatalommal nem vehetsz boldogságot’ dogma mellett.

Színészi játék:

LMH nem hozott se többet, se kevesebbet az elvártnál/önmagánál, de PSH-ben kellemeset csalódtam. Mivel ezelőtt csak a “You’re Beautiful”-ban volt hozzá szerencsém, rémálmaimban láttam, ahogy fiúruhába öltözve bámulja Min Ho-t, azt ismételgetve: Hyungnim, hyungnim, hyungnim… (Bocs a YAB referenciáért.)
A bociszemek és a homlokráncolósan kínos arckifejezés még megvan, de végre bebizonyította, hogy nem véletlenül van itt. Se jó, se rossz színésznek nem nevezhetem, mert a két és fél sorozatban amit eddig tőle láttam, szinte ugyanazt a kétdimenziós karaktert alakította.
Természetesen Kim Woo Bin karizmája és játéka vitte el a showt, de erről majd később. Annyi biztos: jegyezni fogom, mint követendő példát színészt. 🙂

(Ha az alábbi szöveg jelentéktelen “spoilerei” felkavarhatják a lelki világodat, most hagyd abba az olvasást!)

the heirs california

Az Heirs már az első öt percben bebiztosítja magát egy neoprén szörfruhában szaladgáló(és szörföző) LMH-val, jó csajokkal, gyönyörű helyszínekkel és A gyönyörű Rosszfiúval, mintha csak azt ordítaná a képedbe, hogy “Nesze, ha ezek után unalmas is leszek, a helyszínek és LMH teste miatt kénytelenek lesztek tovább nézni!”.
A gazdag srácok után betekintést kapunk a szegény, magát halálra dolgozó lány mindennapjaiba, aki egy csavarra vágyik eleve elrendeltnek tűnő életében.
A maga keretein belül a sorozat bátor. Ilyen gyorsan még senki nem ismerte be egy k-drámában, hogy tetszik neki a másik.
Biztosan sokaknak az is megfordult a fejében, hogy Kim Tan a BOF-os Gu Jun Pyo hasonmása lesz öt évvel idősebb kiadásban. (Röhej amúgy, hogy egy 27 éves játszik egy 18 éves srácot. Ezen három éve még nem akadtam volna fent, de most, hogy elvileg ugyanannyi idős vagyok mint a karakter, nehéz elhinni. LMH pedig helyes és fiatalos, de azért 23-nak már kinéz.) Kim Tan GJP szöges ellentéte, de a hasonlóságokat nyilván nem tagadhatjuk.
Amikor az első részek egyikében Tan közli Eun Sanggal, hogy “Én is valamikor közéjük tartoztam.”, az iskolai szemétkedésekre célozva, azonnal korábbi szerepére asszociáltam és megfordult a fejemben, hogy ez valami elcseszett BOF 2, ahol GJP már jófiúként éli mindennapjait a múlton bánkódva. Vissza kellett fognom magam, hogy ne nevessek fel hangosan. Kim Tant mellesleg szintúgy nem tudják felöltöztetni, mint néha GJP-t, vagy más, szerencsétlen k-dráma szereplőket.

kim tan pull

Adott tehát a pénzes főszereplőnk, aki végtelenül szánalmas (akár GJP), de eme gyötrődését nem másokon vezeti le, hanem inkább magába fordulva – egyfajta önpusztító módon – éli semmittevő életét Californiában. Itteni legjobb haverja a sztereotip, partidrogos, szörfös amcsi gyökér, akit egy nem meglepően szörnyű nyugati színész játszik. Kim Tan lusta, de eme lustasága valószínűleg saját akarata elnyomásából ered, hiszen ha egy kicsivel is aktívabban, értelmesebb dolgokkal töltené az idejét, még kitaszítottabbnak kellene éreznie magát. Tan jellemfejlődése hullámzó és egy jelentős része már a múltban lezajlott. Lelki nyomora a sorozatban többször is megnyilvánul a legnagyobb drámák kibontakozása előtt egész enyhe formában is. A szeretett lány sosem azt teszi, amit ő szeretne és amikor mégis, olyannyira letaglózza az érzés, hogy kiesik felnőttes szerepéből, pár pillanatra azzá a tinédzserré válva, aki mindig is volt, mielőtt elbántak vele, eltaszították és az öröm ismeretlen fogalommá vált számára, mert sosem kap semmit azért cserébe, amit magából ad.

PSH Eun Sang-ja mooondjuk, hogy szimpatikus, bár elcsépelt és néha nem értettem, mit is akar elérni valójában.

youngdo and tan

KWB Young Do-ja legalább annyira sebzett, mint Kim Tan, anya nélkül és egy apával, aki a lehető legrosszabb passzív szülői karakter a koreai drámák történelmében. Choi apuci tanácsai és életfelfogása olyan szinten torz és undorító, hogy az ember még akkor is szimpatizálna Young Do-val, ha sorozatgyilkos szociopata (a második részhez egész közel áll) lenne. A karaktere nélkül valószínűleg rövid úton meguntam volna a sorozatot. Akárcsak Kim Tan, YD is magát hibáztatja a vele történő/történt események miatt, de régi barátjával ellentétben mások életének megkeserítésével és egy látszólagos hatalom büszke birtoklásával dolgozza fel eme sérelmeit, miközben tudja, hogy tettei több mint szánalmasak. Azonban mivel apja versenyszellemében és csalás-politikájában nőtt fel, sokszor azzal, hogy jót akar tenni, csak még mélyebbre süllyed.

heirs gossip girl

Az Heirset sokan a Gossip Girlhöz hasonlítják, de mivel én két-három résznél többet nem láttam belőle, csak az olvasottak alapján érthetek egyet. Ennek ellenére úgy érzem, a maga 20 részével nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ennyi kapcsolatot mutat be (kezd bele). Ha valamelyik fel is kelti az ember figyelmét, mivel nem kap elég időt arra, hogy megismerje őket – csak néhanapján egy-egy vitát vagy utalást múltbéli eseményekre -, a végén csak arra vár, mikor mutatják végre a főszereplőket. Az egyetlen “mellékpár”, amelyiket szellemesen meg tudtak oldani számomra a Chan Young x Lee Bo Na páros volt. Két nem elcsépelt szereplő, két színésszé érett idol. Ami pedig még élethűbbé és kellemesebbé tette az egészet, Krystal (Bo Na) kifogástalan angolja volt. Ettől – többet közt – valahogy a sorozat kevésbé tűnt erőltetettnek. Képes volt elhitetni velem, hogy a történet akár valós is lehetne.
A sokpáros megoldásnak persze megvannak a maga pozitívumai: sokkal jobban vártam a Kim Tan x Eun Sang pár megjelenését és ezzel kevésbé koptatták el a főszálat.

Egyéb érdekesség, ami még felkeltette a figyelmemet, hogy bár az egész sorozatot és minden történését a pénz határozza meg, még sincs jelen közvetlenül a történetben. Tudjuk, hogy a szereplők nem spórolnak, de ezt nem dörgölik az orrunk alá. Ott van tehát mindennek a hátterében a hatalom és az azt mozgató vagyon, de az utóbbi olyan természetesnek hat, mintha Dél-Koreában mindenki ennyire el lenne eresztve.

A másik luxus, amit nem kellett volna megengedniük maguknak, ha több nézőt akarnak a dráma mellett tartani – akik nem csak Min Ho, Shin Hye és az idolok miatt nézik -, hogy ilyen hosszúra nyújtják a “k-dráma pillanatokat”. Öt másodpercet ki kellett volna vágniuk minden sírós, szenvedős, bámulós jelenetből, melyek anélkül is fárasztóan hosszúak lettek volna. Bár ezzel kapcsolatban van egy teóriám, hogy azért hagyták ezeket a részeket ilyen hosszúra, mert a legtöbb ember úgyis eltekeri őket és 35 mp-be lényegesen könnyebb beletekerni, mint 15-be.

where are you inside your heart

A sok unalmas részt olykor-olykor megszakítja egy jó párbeszéd vagy mondat, amin a következő “döntő pillanatig” elvegetálhatunk. A Heirs tele van jobbnál-jobb gondolatokkal, vagy inkább gondolatébresztő tartalmakkal, máskor pedig humoros megjegyzésekkel és frappáns beszólásokkal, de sajnos ez korántsem elég ahhoz, hogy a Top 3-ba soroljam. Mondhatnám, hogy ezzel megválaszoltam a magamnak feltett kérdést, amiért egyáltalán belevágtam ennek a… “benyomásnak”(?) a megírásába, de ezzel korántsincs vége az eszmefuttatásnak (talán ez a jó szó). A Heirs mindezek mellett – a nagyjából semmi konkrét történés mellett, amit órák óta fejtegetek – olyan komoly témákkal is foglalkozik, mint a modern család legtorzabb fajtái, szétszabdalt, beteg háztartások. Erre a legjobb példa, hogy bár Kim Tannak két anyja van, Young Do-nak pedig egy sincs, semelyik nem tud boldog lenni.

Valószínűleg a felét sem írtam le annak, ami megfordult a fejemben a sorozat nézése közben, de egyelőre megelégszem ennyivel. Nem mondom, hogy nem érdemes belepillantani, de azt sem, hogy végig fogjátok tudni nézni. Tele van hibákkal, marketingfogások tömkelegével és nyállal, de talán mindezek ellenére adhat valamit. Ha nem is ilyen elcseszettül “mélyenszántó” baromságokat, mint nekem, hát néhány óra szórakozást és a valóságtól való teljes elszakadást.

Az OST tipikus fülbemászó, slágerszámokból áll, amiknek a nagy része elviselhető, némelyiket még meg is szerettem. Az egyedüli kivétel ami így elsőre beugrik a 2AM irritáló száma, mely a legdrámaibb pillanatokban – vagy csak heccből, ha kezdett visszajönni a hallásunk – kezdett el fejhangon üvölteni mindenféle figyelmeztetés nélkül, hogy: “LOVE IS THE MOMEEEEENT…
2Young – Serendipity-je pedig már az első részben legalább háromszor át..vágott, hogy az Every Breath You Take bevezető dallamát hallom…
Ezeken kívül tényleg nincs vele semmi gond(öhm, a soundtrackkal. miért, mire gondoltál?).

Egyéb kedvelt karaktereim közé tartozik még Park Hee Nam(CES anyja), Myung Soo, Yoon Jae Ho, Han Ki Ae(Tan vérszerinti anyja), Kim Won, Hyo Shin és nagyon sötét pillanataimban Yoo Rachel. (Persze Lee Bo Na mindenkit ver.)

U.i.: Bár nem említettem, mindenki bizonyára tisztában van a sorozat legnagyobb hibájával. Miután szinte végig az “I’m Saying” dallamát “kellett” hallgatnunk, Lee Hong Ki fél percnyi cameot sem kapott. Szörnyű. Megyek perelni. Ki van velem?

x Dorka

Reklámok

One response to “Eszmefuttatás az Örökösökről; Aki a koronát viselni akarja, bírja a súlyát

  1. Visszajelzés: undorka·

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s