CD vagy Borító? Egyszerre is működhet: F.T. Island

Mialatt tegnap beláthatatlanul hosszú időn keresztül FT Islandes interjúkat és koncerteket kerestem, minden második, amibe belebotlottam, Super Junior vagy egyéb mainstream K-pop “együttes”(fiúbanda) videója volt. Nem akarok fennkölt szavakat használni és körülírni, milyen – szép szóval – rossz érzés volt szembesülni a ténnyel, hogy a világon mindig is nagyobb lesz az igény a szépre a jó helyett. Ez persze egy orbitálisan  nagy általánosítás volt, mivel ki mondja meg, hogy mi a szép és mi a jó. Annyi biztos, hogy jelenleg Koreában – és valószínűleg másutt is – azzal lehet érvényesülni zenészként, ha átszabatod az arcodat és minimum négy másik emberrel (mert akkor már talán emberi erősségű lesz a hangotok) kislányok módjára táncikálsz playback alatt. Tehetségtelenség nem akadály.

super junior

Jojózik a szemem…

snsd

Keresd a kakukktojást..

Ezzel persze semmi gond nem lenne, ha az ehhez hasonló közízlést torzító csapatok nem szorítanák ki a mezőnyből az igazán tehetséges zenészeket, akik talán ugyanúgy “meg lettek csinálva” egy ‘szórakoztatóipari vállalat’ által(pl.: S.M., Y.G.)de legalább van mit felmutatniuk és van miért felnézni rájuk. Tehetségtelenség akadály.

ft island

Eme tévképzeteimet rombolta le ma több oldal, amely megerősítette, hogy többek közt a Super Junior(+ alcsoportjai) és a Girl’s Generation(SNSD) bizonyos tagjai tudnak hangszereken játszani, esetekben nem is akárhogy… Ezzel lehet egyedül vagyok, de én még egy olyan koncertet nem láttam, ahol a saját mellizmaik(szívük, na) helyett hangszer lenne a kezükben. Kérdezem hát, miért kell a tehetséget elnyomni, hogy megfeleljenek a mainstreamnek – amit amúgy ők teremtenek ezzel a beteges divattal? Értem én, jól táncolnak, az is egyfajta tehetség, de hogy 10 fiú egy koncerten háromszor váltson ruhát és betanult táncmozdulatokra rázza magát, miközben néha a hozzájuk hasonlóan klónozott közönségre kacsint… van ennek értelme? Van annak értelme, hogy 100 ugyanolyan fiúcsapat ill. lánycsapat van belőlük Koreában?

Ezzel nem szeretném túlságosan leírni a SJ zenéjét, csak mert nem az én ízlésem. Csupán a metódussal és a körülrajongással nem értek egyet. Mutassanak valamit, akkor majd odafigyelek rájuk.

Közben pedig ott van az F.T. Island, ami egy fikarcnyival sem “csinál” rosszabb zenét, mint a Big Bang vagy a Super Junior és ráadásul még énekelni és zenélni is tudnak. Ezt pedig nem rejtik véka alá: minden koncerten akkorát “zúznak”(oké, FT-sen), hogy láb nem marad görcs nélkül. Bármennyire is vagyok ideges az FNC Entertainmentre – és velem együtt minden jóérzésű FT rajongó – amiért így elhanyagolják a fiúkat, az biztos, hogy forradalmi és jól kigondolt húzás volt tőlük az igazi együttesek alkalmazása a mainstreamben.

Ezzel tehát bátorítok mindenkit, hogy nézzen tovább a csili-vili ruháknál, csinos pofiknál és borítóknál a tényleges zenére és tehetségre:

Mivel én a K-popon belül főként F.T. Island párti vagyok, őket fogom ajánlani. Más idolokat és csapatokat is szeretek, de általában csak egy-egy szám van, amit elbírok tőlük. A CNBlue-t is nagyon dicsérik a “banda-felépítés” miatt, de őket már elegen szeretik plusz rajongók nélkül is…:D

x Dorka

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s