A koreai sorozatok istennői: 8 főhősnő, akiket a hibáikért, a bátorságukért és az eszükért szeretünk

Az I Hear Your Voice befejezése után hagyott űr késztetett arra, hogy összehozzam ezt a listát. Mivel hasonlóan figyelemre méltó sorozatra még nem akadtam, kénytelen leszek más hülyeségekkel tölteni az időt.

Például hogy összegyűjtöm az általam nézett sorozatok közül azokat a női főszereplőket, akik mellett nem mennék el csak úgy. Akik a sarkukra állva megmutatták, hogy nem csak a legények vannak talpon Koreában. Bár sokan hajlamosak – teljes joggal – ráhúzni a koreai sorozatokra, hogy beskatulyázzák a nőket nyávogó, egy valamire való férfi nélkül életre képtelen pocsolyákká, akik azért élnek, hogy tökéletes(en arrogáns) párjukat kiszolgálják. Sajnos nagyon sok ilyen “főhősnővel” találkozhatunk, de azért mindig akadnak gyöngyszemek, akik képesek lenyűgözni minket szellemes, eszes karakterükkel, netán kitartásukkal, harci képességeikkel vagy egyszerűen csak a ténnyel, hogy élethűek, érdekesek, viccesek, de még véletlenül sem ostobák és mindeközben igazi NŐK.

Jang Hye Sung (Lee Bo Young) – I Hear Your Voice

jang hye sung

Aki miatt ez a lista egyáltalán megszülethetett, az ügyvédnő, aki néha szenvedélyesen kiáll az igazságért, néha – gyakran – semmi nem érdekli magán kívül, ezen kívül viszont a karizmájával, bátorságával és őszinteségével példakép mindenki számára. A nő, akit a hibái csak még élethűbbé, szerethetőbbé és érdekesebbé tesznek.

Park Soo Ha – kissé hiányos – megfogalmazásában: “Kedves, okos és a legklasszabb nő a Földön.”

Kim Yoon Hee (Park Min Young) – Sungkyunkwan Scandal

kim yoon hee

A “nemfelcserélős” sorozatok egyik legértelmesebb női úttörője, akit még az sem állít meg a tudás megszerzésében, hogy egy olyan korban él, melyben bármikor kivégezhetik, ha kiderül valódi identitása. (A műfaj anti-Go Mi Namja.)

Gil Ra Im (Ha Ji Won) – Secret Garden

Gil Ra Im

Erős, bátor, ügyes… minden megvan benne, ami egy átlagos férfi főszereplőt jellemez. Ez azonban mind csak álca, hiszen ha leereszti a védelmező maszkját, előtör belőle az igazi nő, aki kiáll az igazáért, nem ad lejjebb a büszkeségéből, lehengerlő szarkazmussal és iróniával kezel minden kínos szituációt és nem hódol be az erőszakos férfinak – egyenlő félként száll harcba a szerelemben.

Sung Shi Won (Jung Eun Ji) – Reply 1997/Answer me 1997

sung shi won

Shi Won tényleg nem a tipikus k-drama karaktered: 1997-től mostanáig, kisebb-nagyobb kihagyásokkal, nyomon követhettük személyiségfejlődését, ahogy “Tony feleségéből” érett nő lett… ez tehát azt jelentené, hogy buta rajongó-kislányból normális ember lett? Véletlenül sem. Shi Won sosem volt buta, talán inkább egy kicsit naiv, ami nyilvánvaló a korát tekintve. Emellett viszont minden kapcsolatában egyenlő félként vett részt, nem adta fel az elveit és bár sok nehéz döntést kellett meghoznia az évek során, valahol mégis ugyanaz a 90-es lány maradt, aki nem hagyja, hogy mások határozzák meg és befolyásolják tetteit. Shi Won egy igazán élethű, humoros, ironikus, nőies, erős karakter lett, akire egy kicsit mindannyian hasonlítani akarunk, és aki egy kicsit mindannyiunkban ott van.

Ji Hae Soo (Gong Hyo Jin) – It’s Okay, That’s Love

jihaesoo

A sikeres nő tökéletes példája. A pszichiáter, aki kritizál másokat a hibáikért, könnyen üvölti le a fejüket, miközben magának is van elég baja, mely miatt igen gyakran ő is egy szakorvos vagy épp egy jó pofon asszisztenciáját igényli. Hae Soo-t – kár lenne tagadni – a hibáiért szeretjük a legjobban. Emellett viszont jó tulajdonságokkal is bőven meg van áldva: ha arra van szükség, szenvedélyesen bedobja magát hogy segítsen másoknak. Hae Soo-t szinte senki és semmi nem bizonytalaníthatja el, de mégis képes a személyiségfejlődésre. (Zárójelesen megjegyezném hogy a sorozatban a protagonistát, Jang Jae Yeolt is nagyon eltalálták. A k-drámák történetében ritkán látott kompatibilis párok egyikét sikerült létrehozniuk.)

Kim Na Na (Park Min Young) – City Hunter

kim nana

A főhősnők palettáján Na Na egyike a keveseknek, akikben meg van mind a fizikai, mind a mentális erő ahhoz, hogy egyazon talajon tudjanak állni, mint férfi megfelelőjük. Kim Na Na karaktere epizódról-epizódra mutatta be nekünk erősségeit, melyek magukba foglalták erkölcsös hozzáállását bármely témához, erős kötelességtudatát, melyet akár szerelme ellen is kamatoztatott, vagy akár egyéb képességeit és gyors észjárását, mely lehetővé tette, hogy a párbeszédek közte és a férfi főszereplő között ne úgy hangozzanak, mint egy macsó főnök és tehetetlen, egyszavas-válaszoknál-többre-nem-képes, csak helyeselni és sírni tudó beosztottja között.

Tae Gong Shil (Gong Hyo Jin) – Master’s Sun

taegongshil

Kezdem azt hinni, Gong Hyo Jinnek valami olyan kapcsolata van a k-drama írók és rendezők körében, melyet mi elképzelni sem tudnánk. Aztán rájöttem, hogy nyilván azért kapja ő mindig az érdekes szerepeket, mert senkinek nincs kétsége afelől, hogy meg fog birkózni velük.

Gong Shil cseppet sem normális – ezt senki nem tagadhatja -, mely nem teljes egészében írható az ő számlájára. Eleinte menekül a problémái elől, de mások és saját akarata segítségével lassan de biztosan elkezd szembenézni a szellemeivel (szó szerint). Sosem mulasztaná el a lehetőséget, hogy groteszk humorával és bekattanásaival meghökkentsen és szórakoztasson minket.

Deok Man/Seon Deok (Lee Yo Won) – A Silla királyság ékköve/Queen Seon Deok

deokman

Deok Manban a bátorsággal egyetemben érvényesül az együttérzés, a kötelességtudat, az ész és a bölcsesség. Fiatalkori tragédiája ellenére képes volt talpra állni – nem is egyszer – és egy ismeretlen országba utazni, ahol férfinek kiadva magát belépett a katonák közé. Mindig saját vágyai és érdekei elé helyezte mások hasznát: az emberekét, az országét. Kötelességei érdekében feladta többek közt a szerelmet és a biztonságot is.

Úgy gondolom mindenkiről írtam, akiről kellett és akit ismerek, de van még néhány, aki majdnem rákerült a listára. Ezek közül Mi Shilt emelném ki, aki a Silla királyságban Deok Man “főellenségeként” manipulálja az eseményeket és a sorozat főhősnőjénél felsorolt tulajdonságok benne is egytől-egyig megvannak, kisebb-nagyobb mértékben. Deok Mantól így semmilyen mértékben nem marad le. Az egyetlen különbség, hogy képességeit ellenségével ellentétben a rossz célok vagy épp saját maga érdekében kamatoztatja.

Szeretettel várom a további javaslatokat a kommentekben sorozatokra, amik hasonlóan érdekes karakterekkel operálnak! 🙂

x Dorka

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s